Dobre wiadomości płyną od zespołu badawczego Politechniki Świętokrzyskiej! Trwają zaawansowane prace nad innowacyjnym modelem drylownicy do wiśni – technologii, która jest kluczową częścią projektu „Wiśnia bez Pestki”.
Celem projektu jest zaprojektowanie, wytworzenie i wdrożenie innowacyjnej technologii drylowania wiśni jako owocu miękkiego polegającego na usunięciu wewnętrznej części owocu pestkowca (pestki), w sposób taki, aby struktura owocu była naruszona w jak najmniejszym stopniu.
Dzięki zachowaniu prawie nienaruszonej struktury owocu (w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) będzie możliwość wykorzystania drylowanych wiśni w procesie np. kandyzowania, suszenia, rodzynkowania, mrożenia.
Prototypowe urządzenie do drylowania wiśni nie wymaga wysokich nakładów energetycznych. Znacząco ograniczy zużycie wody w procesie drylowania poprzez mycie owoców z jednoczesnym ustawieniem ich do cięcia.