W dniu 28.01.2021 r. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako lider grupy operacyjnej „Wiśnia bez pestki” wraz pozostałymi konsorcjantami: Politechniką Świętokrzyską w Kielcach oraz Suszarnią Owoców, Warzyw i Ziół Maria Chmielewska podpisali umowę o dofinansowanie projektu „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie drylowania wiśni w sposób taki, aby struktura owocu była naruszona w jak najmniejszym stopniu we współpracy z Politechniką Świętokrzyską”.
W ramach projektu opracowana zostanie nowa innowacyjna technologia drylowania owoców miękkich, która przez wykorzystanie ultasonicznego noża oraz podciśnienia pozwoli na usuniecie pestki z wiśni przy znacznie mniejszym naruszeniu struktury owocu. Prawie nienaruszona struktura owoców (w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) umożliwi ich wykorzystanie m.in. w procesach kandyzowania, suszenia, rodzynkowania.
Realizacja projektu umożliwi wprowadzenie na rynek krajowy nowej technologii procesu drylowania wiśni oraz związanej z tym nowej metody organizacji produkcji dzięki ograniczeniu selekcji drylowanych owoców (wyeliminowanie czynnika ludzkiego pogłębiającego degradację strukturę w procesie drylowani). Tym samym umożliwi to wprowadzenie na rynek krajowy i europejski nowego produktu – drylowanej wiśni o wysokich parametrach jakościowych. Koszt projektu to 1 404 781,00 zł, a dofinansowanie wynikające z podpisanej umowy to kwota 1 288 075,00 zł.